Produkcja oleju kokosowego

Produkcja oleju kokosowego

Kokosy są zbierane na farmie między 5 a 11 rano i do godziny 11 trafiają do naszego zakładu przetwórczego. Świeży miąższ jest rozdrabniany, a nie tarty, a następnie trafia do naszych osuszaczy, gdzie jest delikatnie osuszany ciepłym powietrzem (jest to proces odwodnienia) w celu usunięcia wilgoci.

Następnego dnia ten odwodniony miąższ jest tłoczony na zimno, w rezultacie czego powstaje olej, z produktu ubocznego natomiast powstają chrupki kokosowe (coconut crunch), które dzięki ekstrakcji pod ciśnieniem zachowują wysoką zawartość oleju oraz wszystkie jego właściwości.
 
Do produkcji oleju nie używamy procesu wirowania, który jest jednym z głównych etapów przetwarzania wykorzystywanym w wielu innych większych zakładach na Filipinach lub Sri Lance. Maszyny do wirowania (wirówki) są znane w przemyśle olejarskim jako „polerki oleju”, gdyż oczyszczają brudny olej poprzez wirowanie go z dużą prędkością, co w rzeczywistości wydziela ogromne ilości ciepła związanego z tarciem, które może dochodzić nawet do 120oC.

PROCES POWSTAWANIA OLEJU KOKOSOWEGO

  1. Zbiór świeżych kokosów zaczyna się około 5. o wschodzie słońca i trwa aż do południa. To sprawia, że kokosy zbierane codziennie są przetwarzane, jak są jeszcze świeże.
  2. Po przybyciu do zakładu przetwórstwa miąższ kokosowy jest usuwany z dojrzałych kokosów następnie rozdrobniony i pokrojony na małe kawałki.
  3. Wióry kokosowe są następnie suszone w temperaturze ustawionej poniżej 60ºC w celu pozbycia się wilgoci, bez naruszenia zawartości kwasów tłuszczowych i witaminy E.
  4. Odwodnione wiórki kokosowe są następnie tłoczone na zimno do ekstrakcji oleju.
  5. Pozostałe wysuszony kokos jest następnie pakowany jako Coconut CRUNCH.
  6. Olej ten następnie przesącza się trzykrotnie przez naturalne filtry z włókna w celu oddzielenia jakichkolwiek cząstek z oleju kokosowego przed pompowaniem do dużych zbiorników osadnikowych.
  7. Olej kokosowy jest utrzymywany w osadnikach przez minimalny okres 36 godzin, po czym przelewany do zbiorników z biodegradowalnej tektury.

W efekcie powstaje czysty Olej kokosowy Premium Virgin z okresem ważności co najmniej 2 lata od produkcji. Zachowuje on bogaty aromat kokosowy i naturalny smak, ma jasnozłoty kolor i wysoką zawartość kwasu laurynowego – ponad 50%.

Utworzony 2016-07-15 przez Administrator Główna, O kokosie 0 622

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby napisać komentarz.

Kategorie bloga

Szukaj w blogu

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum bloga

Następny

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Suma

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki