Czy można samemu zrobić olejek magnezowy?

Czy można samemu zrobić olejek magnezowy?

Nie zaleca się używać płatków magnezowych do produkcji wysokoskoncentrowanego olejku magnezowego w warunkach domowych. Płatki produkowane są w procesie ewaporacji wody. Solanka magnezowa pochodząca prosto ze źródła jest podgrzewana do temperatury ok. 160 stopni Celsjusza, wówczas woda ulega wyparowaniu do momentu osiągnięcia stężenia 47% chlorku magnezowego. To stężenie zapewnia właściwe proporcje do uzyskania sześciowodnego chlorku magnezowego [MgCl2x6(H2O)] i stabilizuje produkt końcowy w postaci płatków magnezowych.

Ze względu na proces podgrzewania solanki w bardzo wysokiej temperaturze część chlorku magnezu ulegnie przemianie do chlorku wodorotlenku magnezu [Mg(OH)Cl], węglanu magnezu MgCO3 i kwasu chlorowodorowego, zwanego potocznie solnym (HCl). Te związki są odpowiedzialne za powstanie białej mgiełki po rozpuszczeniu płatków magnezowych w wodzie.

Związki te nie są szkodliwe ale powstają podczas procesu ewaporacji solanki do płatków magnezowych. W zastosowaniach, w których stężenie roztworu nie przekracza 5%, np. kąpiel stóp lub całego ciała, płatki nadają się idealnie. W przypadku przezskórnej terapii magnezowej specjaliści z laboratorium oraz lekarze z MHI zalecają stosowanie ultraczystej solanki magnezowej prosto ze źródła, bez etapu podgrzewania, jaki ma miejsce przy produkcji płatków. Olejek magnezowy to specjalnie wyselekcjonowany produkt o unikalnych właściwościach, chroniony certyfikatem Zechstein Inside.

Utworzony 2017-06-08 Główna, Magnez naturalny 0 417

Napisz komentarzZostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby napisać komentarz.

Kategorie bloga

Szukaj w blogu

Ostatnie komentarze

Brak komentarzy

Archiwum bloga

Poprzedni

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Suma

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki