
Co to jest olej kokosowy w proszku
Olej kokosowy w proszku BANABAN jest produktem ubocznym w unikalnym procesie ekstrakcji na zimno oleju kokosowego Banaban Virgin. Nasz unikalny sposób wytłaczania bogatego w MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) oleju kokosowego pozwala wykorzystać pozostały miąższ kokosa jako olej kokosowy w proszku. Zwany także jako Banaban Nourish.
Co jest w tym najlepsze? Porównując 1:1 olej kokosowy w proszku Banaban zawiera taką samą ilość MCT jak olej kokosowy (ok 60%), ze wszystkimi zaletami białka i błonnika dzięki swej naturalnej sproszkowanej postaci. Nie wierzycie? My też nie uwierzyliśmy na początku, do czasu aż otrzymaliśmy wyniki badań z laboratorium. Nasz produkt jest teraz poddany 3 letnim badaniom pod nazwą "Żywność jako lekarstwo" prowadzonym przez profesor Lindsay Brown i Dr. Sunhil Panchal z University of Southern Queensland. W tym momencie proszek kokosowy Banaban jest poddany procedurze patentowej.
Olej kokosowy w proszku Banaban nie został w żaden sposób zmodyfikowany po otrzymaniu go w procesie ekstrakcji na zimno. Został tylko wysuszony chłodnym powietrzem (poniżej 40°C), aby pozostać w stanie naturalnym i najczystszym i nie zawiera dodatków ani wypełniaczy. Jest on następnie wysyłany do fabryki na Gold Coast w Australii, która ma standardy HACCP, gdzie jest mielony do postaci drobnosproszkowanej.
Jak olej kokosowy w proszku Banaban różni się od innych na rynku?
Istnieje ogromna różnica pomiędzy proszkiem kokosowym Banaban Nourish a innymi markami oleju kokosowego w proszku dostępnymi na świecie.
To wszystko sprowadza się do prostej nauki.
Zadajcie sobie pytanie - jak zamienić olej w proszek? To nie wydaje się łatwe, prawda?
Odpowiedź brzmi: poprzez rozpylanie go na innym proszku takim jak skrobia z tapioki lub maltodekstryna. Skrobia z tapioki i maltodekstryna są również stosowane przez producentów w celu zwiększenia wydajności produktów. Dlatego, gdy myślisz, że masz 1 łyżkę oleju kokosowego w proszku, tak naprawdę ponad 60% to będzie tapioka wzbogacona lekką nutą rozpylonego na nią oleju kokosowego.
Częstymy dodatkiem do proszków kokosowych jest też rozpuszczalny błonnik kukurydziany, zwany także jako syrop kukurydziany, który jest GMO (genetycznie modyfikowana).
Napisz komentarzZostaw odpowiedź
Kategorie bloga