OLEJ KOKOSOWY BANABAN 

Banaban Extra Virgin Coconut Oil® oznacza, że nasz olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest tłoczony na zimno i jest jak najmniej przetworzony, co pozwala utrzymać go w jak najbardziej naturalnej nierafinowanej postaci. W przeciwieństwie do bardziej wyrafinowanych przetworzonych typów oleju obecnych na rynki, które wykorzytują mielenie na mokro, fermentację lub ekstrakcję za pomocą pracy wytłaczającej, które to wymagają dodatkowego ciepła i wirowania (znane także jako polerowania oleju), które osiąga wysokie temperatury w trakcie przetwarzania) w celu dalszego oczyszczenia i filtrowania oleju.

Jak powstaje Olej kokosowy Banaban Virgin?

Zakład przetwarzania znajduje się na farmie kokosowej w dziewiczej północnej wyspie grupy Fidżi. Do działania zakładu nie jest używana elektryczność, ani żadne paliwa kopalne, a łupiny orzechów kokosowych i łuski stanowią bio-paliwa. Gospodarstwo zatrudnia tylko pracowników lokalnych Fidżi i Banaban. Żadne chemikalia nie są wykorzystywane w uprawie ani przetwarzaniu olejów Banaban Organic® i Banaban Extra Virgin Coconut oil®, a gospodarstwo posiada certyfikaty Australian Certified Organic (ACO) i certyfikat USDA Organic, a także certyfikaty Kosher i Halal.

Proces powstawania oleju kokosowego

  1. Zbiór świeżych kokosów zaczyna się około 5. o wschodzie słońca i trwa aż do południa. To sprawia, że kokosy zbierane codziennie są przetwarzane, jak są jeszcze świeże.
  2. Po przybyciu do zakładu przetwórstwa miąższ kokosowy jest usuwany z dojrzałych kokosów następnie rozdrobniony i pokrojony na małe kawałki.
  3. Wióry kokosowe są następnie suszone w temperaturze ustawionej poniżej 60ºC w celu pozbycia się wilgoci, bez naruszenia zawartości kwasów tłuszczowych i witaminy E.
  4. Odwodnione wiórki kokosowe są następnie tłoczone na zimno do ekstrakcji oleju.
  5. Pozostałe wysuszony kokos jest następnie pakowany jako Coconut CRUNCH.
  6. Olej ten następnie przesącza się trzykrotnie przez naturalne filtry z włókna w celu oddzielenia jakichkolwiek cząstek z oleju kokosowego przed pompowaniem do dużych zbiorników osadnikowych.
  7. Olej kokosowy jest utrzymywany w osadnikach przez minimalny okres 36 godzin, po czym przelewany do zbiorników z biodegradowalnej tektury.

W efekcie powstaje czysty Olej kokosowy Premium Virgin z okresem ważności co najmniej 2 lata od produkcji. Zachowuje on bogaty aromat kokosowy i naturalny smak, ma jasnozłoty kolor i wysoką zawartość kwasu laurynowego - ponad 50%.

Właściwości odżywcze Banaban Extra Virgin Coconut Oil

  • łatwostrawny i łatwoprzyswajalny;
  • zawiera witaminę E;
  • składa się głównie z krótkich i średnich łańcuchów kwasów tłuszczowych, które mają pożądane cechy i funkcje;
  • nie zawiera cholesterolu;
  • zmniejsza gromadzenie tłuszczu w organizmie;
  • łatwo się utlenia i dlatego jest korzystnym źródłem energii;
  • nie wymaga systemu transportowego do wchłaniania, trawienia i metabolizmu;
  • bardzo niska zawartość kwasu 6 tłuszczowych Omega;
  • pomaga utrzymać zdrowy stosunek kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3;
  • bogata zawartość kwasu laurynowego;
  • zawiera 6-8% jednonienasyconego kwasu oleinowego;
  • hamuje rozwój niektórych chemicznych substancji rakotwórczych;
  • działa antygenotoksycznie.

Różnice pomiędzy olejem kokosowym Extra Virgin, a Virgin Gourmet

Banaban Organic Extra VirginBanaban Virgin Gourmet

organicznie uprawiany na Fidżi

tłoczony na zimno

"Extra Virgin" oznacza jak najmniej przetworzony

nierafinowany

bogaty kokosowy smak

idealny do gotowania dań takich jak curry, gulasze, itd, które zamaskują aromat kokosa

organicznie uprawiany na Sri Lance

wytłaczany mechanicznie za pomocą prasy

"Virgin" oznacza trochę przetworzony, aby pozbyć się aromatu kokosa

nierafinowany

delikanty lekki smak

oznaczony jako "gourmet", czyli dla smakoszy, dla tych, którzy chcą łączyć zalety oleju kokosowego ale nie przytłaczać aromatem kokosa

Zawartość koszyka

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Suma

Zobacz koszyk

Szukaj

Menu

Zawartość schowka

Brak produktów

Zobacz schowki